LÜTFEN HASSAS OLALIM ÖZEL GÜNLERİ SOSYAL MEDYADAN KUTLAMAYALIM
Mesela; hiç merak ettiniz mi?
Anadolu adetlerine 18. y.y. sonlarından 19. y.y. sonlarına kadar süre gelen ve halen de hatırlanan bir adet vardır.
Baba önde gider anne arkasından yürür, yan yana veya el ele yürümezler yada bir baba asla babasının yanında veya dışarıda çocuğunu sevmez.
Osmanlı hanedanı ve Türk Devletinin çetin savaşlar ile zorlu bir süreçten geçtiği ve devletin hemen hemen her cephede mücadele edere şehit verdikleri (belki de adına bir kısım için duygusal olarak kayıp yüzyıl diye de biliriz.) Çetin geçen harp yıllarında birçok erkek ve birçok çocuk katledilmiş veya savaş esnasın hakkın rahmetine kavuşarak şehadet şerbetini içmiştir.
Kadınlar dul, çocuklar yetim veya öksüz kalmışlardır. Bu rakamlar azımsanmayacak kadar büyük rakamlardır. Öyle ki adına destansı şarkılar yazılmıştır. Çocuk şehitler için ‘’hey on beşli ‘’ babalar ve analar için ‘’ Çanakkale içinde aynalı çarşı’’ , ‘’Burası huştur ‘’ gibi. Savaştan sağ dönen babalar çocuklarını sokak v.b alanlarda sevmezdiler ki yetim veya öksüz kalan çocuklar görüp üzülmesin yine kadınlar kocalarının arkasından yürürlerdi ki onları kocalarıyla gören kocaları şehit olan kadınlar görüp üzülmesin diye. Kaç yaşında olursa olsun insan hep birisine BABA deme ihtiyacı duyar o yüzden baba diyen birini ki bu öz evladı yada torunu dahi olsa duyunca yüreği sızlar ve gözleri dolar o yüzdedir ki Anadolu insanı babasının yanında bile çocuğunu sevmezdi. İşte biz böyle hassas bir milletin evlatları böyle feraset sahibi dedelerin torunlarıyız.
Şimdi sosyal medya da babalarıyla boy boy fotoğraf paylaşan, Kocalarıyla boy boy fotoğraf paylaşan, evlatlarıyla boy boy fotoğraf paylaşan kişiler hiç mi düşünmezsiniz ki her hangi bir sebepten çocuk sahibi olamaya anne babalar görürde üzülür, annesi veya babası vefat edenler görür de üzülür, anne yada babasını hiç görmek nasip olmayanlar görür de üzülür, hayatı boyunca bir kere olsun ‘’ BABA ‘’ diyememiş olanlar görürde üzülür, Şehit eşleri evlatları görürde bir ah der üzülür.
Lütfen hasas olalım.
LÜTFEN HASSAS OLALIM ÖZEL GÜNLERİ SOSYAL MEDYADAN KUTLAMAYALIM